Arbogastad(.se) är en webbplats om Arboga - för alla intresserade.
arbogastad.se
 

 

Artikel av extern skribent:

Fördelarna med småstadsliv framför storstadsbrus

LANDSVÄG
LANDSVÄG

Arbogabon behöver självklart ingen introduktion till sin egen stad. För den som ännu inte hunnit bekanta sig med denna pärla kommer här lite fakta. Arboga grundades under medeltiden och är belägen i västra Mälardalen. I söder gränsar kommunen till Sveriges till ytan fjärde största sjö Hjälmaren, till öster ligger Hjälmare kanal. Arbogaåns vatten porlar rakt igenom stadens centrum. Här bor ungefär 15 000 personer som är spridda mellan själva stadskärnan Arboga stad, Götlunda, Medåker och kringliggande landsorter. Staden kännetecknas rent estetiskt av sitt historiska arv där charmiga kullerstensgator och vackra gamla byggnader bär på minnen från medeltiden (inte minst då Arboga har stadsrättigheter från 1200-talet).

Sin oansenliga storlek till trots stoltserar Arboga med en rad intressanta årliga evenemang. Här firas exempelvis Arboga medeltidsdagar under sensommaren varje år, där besökare får ta del av allt från riddarspel, hantverksmarknader, medeltidsrodd och musikföreställningar. Arbogas vackra medeltidsestetik kommer väl till hands och sätter ribban för hela evenemanget. Arboga kulturvecka är ett annat evenemang som är väl värt ett besök. Med stöd av Arboga kommun bjuds lokalinvånare och besökare på olika aktiviteter i kulturens tecken såsom konserter, utställningar, biblioteksquiz och orgelkonsert. Förra året firades eventet mellan den 30 maj och den 9 juni och omfattade även ett nationaldagsfirande. Enligt en rapport från ”Hela Sverige ska leva” från 2018 är det svårt att med exakthet ange hur många av svenskarna som bor på landsbygden respektive i städer då det beror på hur en mäter och vilka definitioner som används. Statistik från SCB, Landsbygdspropositionen och FN har exempelvis kommit fram till att 13 procent, 25 procent eller 76 procent kan anses bo på landet.

En sak som är klar mot bakgrund av rapporten är dock att majoriteten av svenskarna bor i och i anslutning till småstäder snarare än i en storstad eller på landet. En annan aspekt av intresse är att boende i småstäder ökat i popularitet efter en mångårig trend av urbanisering där det varit ”inne” att bo i kosmopolitiskt storstadsmyller. Storstadsmänniskor börjar tröttna på storstadspuls och flyttar alltmer ut till landet drivna av en längtan efter natur, lugn och minskade levnadskostnader. I den här artikeln spinner vi vidare och undersöker fördelarna med småstadsliv framför storstadsbrus.

Reducerade boendekostnader

Det kan vara svårt att få in en fot på bostadsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö idag. Städerna kännetecknas ofta av höga bostadspriser (i synnerhet i attraktiva områden i stadskärnan) och hög konkurrens om attraktiva objekt. Hyresmarknaden är förvisso ett alternativ men här kan köerna vara långa, särskilt om du har preferenser vad gäller område. Investeras i en bostadsrätt står köpepriset i direkt korrelation till dina månadskostnader (amortering, ränta, föreningens egna avgifter och så vidare). I det här avseendet kan småstaden vara ett bra alternativ. Här är det ofta lättare att få det objekt du faktiskt vill ha, i det område som känns mest rätt, till ett pris som inte är för betungande. Kanske är du nervös för att småstadsliv kan te sig begränsat och trist i jämförelse med storstadens rika utbud av alternativ.

Tack vare digitaliseringen är det dock inte nödvändigt att bo i en större stad i dag för att få tillgång till många av de saker som storstäder har att erbjuda. Pampiga biosalonger kan ersättas av streamingsajter såsom Netflix, konstutställningar kan åskådas genom virtuella visningar istället för på nationalmuseer, och för de som är intresserade av poker kan pokerturneringar för spelare på samtliga nivåer spelas bekvämt hemifrån på pokersajter online (oavsett om det gäller Texas holdem eller Omaha hi-lo) istället för runt ett glamoröst roulettebord på ett casino.

Frigör mer tid

Boende i en mindre stad innebär kortare avstånd till allt. Istället för att trängas på tunnelbanan under morgonruschen och sitta fast i långa trafikköer för att ta dig till jobbet kan du, om du har tur, promenera eller cykla till arbetet. I en småstad har du även närmare till matbutiker och annan handel vilket underlättar dagliga rutiner och ärenden. Allt detta frigör såklart mer tid vilket ju utgör samtidens stora bristvara. Ett lugnare boende på landet kan därför ge dig utrymme att göra det du alltid drömt om istället för att sicksacka mellan jobb, pendlingsstationen och ICA. Kanske har du alltid närt en dröm om trädgårdsskötsel, eller att spela ett instrument? Dina drömmar har möjligen kretsat kring att bli en riktigt vass och skicklig pokerspelare och organisera veckovisa pokerkvällar över mat och dryck i goda vänners lag. Kanske vill du bara frigöra tid för att insupa nuet och inte göra någonting alls. Oavsett incitament kan ett liv i lugnare tempo på landet göra just detta för dig.

Nära till natur

NATURENS UNDER
NATURENS UNDER

Forskning visar att det är fördelaktigt för hälsan att tillbringa tid i natur. Rent konkret pekar studier som gjorts av forskare vid Universitetet i Illinois USA att det beror på att immunförsvaret stärks och att risken för att bli sjuk minskar. När en vistas i naturen går kroppen in i ett så kallat ”rest and digest”-läge som kan jämföras med motsatsläget ”fight or flight” som ju inträder när kroppen exponeras för stress. Friluftsliv och att vara ett med naturen är därmed bra för oss, och livet i småstaden ökar möjligheterna till det senare i väsentlig mån. Kanske har du förmånen att bo intill en sjö, ett skogsstråk eller en naturskön löprunda, kanske betar kossor i hagen rakt utanför din dörr. Oavsett avstånd kommer du i vart fall närmare naturen när du väljer boende på landet än i storstad och det kan på sikt transformera din livskvalitet i positiv riktning.