Arbogastad(.se) är en webbplats om Arboga - för alla intresserade.

Lasse-Maja

Lasse-Maja ligger begravd utanför Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga. En tjuv i kvinnokläder som lurat till sig pengar, suttit i fängelse men blivit benådad av självaste Karl XIV Johan. Vem var han?

Klä sig till kvinna
Lars Molin föddes i Bergslagen 1785. Han var en tjuv som kom på att han skulle lura till sig pengar genom att klä ut sig till kvinna. På sätt lyckades han också komma över en hel del pengar. De fanns faktiskt folk som beundrade Lasse för hans finurlighet och det sades om honom i de kretsarna att han tog från de rika och gav till de fattiga. Men om det vet man egentligen mycket lite om.

Jobbat på herrgård
Historierna är många om Lasse-Maja. Han sägs bland annat ha jobbat som kammarljungfru på en herrgård. Han tog de andra kammarljungfruarnas finaste kläder och rymde där ifrån eftersom han tyckte det var jobbigt med att byta om bland flickorna. Han fick inte med sig pengar den gången.

Lurade smed
Bättre gick det för honom när han lurade guldsmeden på en marknaden som fattade tycke för den trevliga damen som Lasse-Maja utgav sig för att vara. I smedens hus dit han bjöds dracks det mängder av vin och till slut somnade smeden. Då såg Lasse-Maja sin chans. Han fick med sig både en guldkedja och 500 riksdaler då han smet på en stulen häst därifrån.

Lasse-Majas grav
Friade till Lasse-Maja
Till Arboga kom han efter att ha smitigt från ett gods där han jobbat som husmor. Frun i huset dog och godsherren friade till Lasse-Maja som tackade nej. Men den nya frun som kom började misstänka att det var något lurt med deras husmor. Hon tyckte sig se skäggstrån på husmoderns haka. Lasse-Maja blev nervös, snodde 100 riksdaler och flydde därifrån. Det var efter detta han blev allmänt känd som Lasse-Maja.

Livstidsdom
Lasse-Maja hamnade tillslut i fängelset, det var då år 1813. Livstid på Carlstens fästning i Marstrand löd domen. Han tillbringade sin tid i fängeslet med att skriva ner sina memoarer. Han blev mycket populär bland dem som läste hans verk. 1838 blev han faktiskt benådad av självaste Kungen och slapp ur fängelset. Han bosatte sig utanför Arboga som bonde. Där han bodde tills han avled 1845.

Skribent Rickard Lundberg